Schotland behoort al jaren tot onze favorieten en dat blijft hij. In 2018 bezochten we de noord-westelijke kusten op, met een bezoek aan het beeldschone Skye en de eilanden Lewis en Harris, beide behorend tot de Outer Hebriden.
Een trip waarbij regelmatig een veerdienst genomen moet worden om van het ene eiland naar het andere te geraken.

We varen naar Schotland met de veerdienst van IJmuiden-Newcastle.

Klik hier voor een artikel over Le Jog Part II (met Schotland & Skye), de rit die we in 2016 hebben gereden en waarover in Octane Magazine is gepubliceerd. En hier voor een videoflits.

DAG 1
Verzamelen aan het einde van de middag bij DFDS Seaways in IJmuiden. Voor elk team is een luxe tweepersoons buitenhut gereserveerd. Welkomstdiner in het à la carte restaurant op de boot en gelegenheid met elkaar kennis te maken.

DAG 2
Aankomst in Newcastle. We starten rustig zodat iedereen even kan wennen aan het links rijden. De eerste etappe leidt door het Kielder Forest, het strijdtoneel van menig Britse rally, naar het midden van Schotland. Overnachting in een modern, fraai (en af) gelegen hotel.

Dag 3 
Op deze dag wordt koers gezet, via de indrukwekkende vallei van Glencoe, naar het prachtige het Isle of Skye. Overnachting op Skye.

Dag 4 
Op deze dag verkennen we het mooie Skye, laten we hopen dat de weergoden ons tegen die tijd goed gezind zijn zodat we volop kunnen genieten van de waanzinnige vergezichten die het eiland te bieden heeft. Op het uiterste puntje van het eiland bevindt zich een prachtige whisky distilleerderij die we (facultatief) bezoeken en de whisky aan een test zullen onderwerpen. We bezoeken een lokale leerlooierij waar de schapenhuiden nog met de hand worden bewerkt en geprepareerd. Na de (gezamenlijke) lunch verlaten we het eiland en schepen we aan het einde van de dag in Uig in op de veerboot naar de Outer Hebriden Lewis en Harris. Op Harris is niet veel keuze in hotels, we checken in voor twee nachten in een eenvoudige familiehotel.

Dag 5
Een rustdag en tijd om Harris en Lewis te verkennen. Voor de liefhebbers is er gelegenheid een boottocht te maken en dolfijnen en walvissen te spotten. En natuurlijk bezoeken we een originele (tweed)weverij.
De tweed-industrie is nog een belangrijke nijverheid op vele van de westelijke eilanden van Schotland en de bekendste soort is het Harris-tweed, dat op het eiland Harris geweven wordt en een speciaal certificaat draagt. Dit certificaat wordt enkel verleend wanneer de wol van Buiten-Hebridische schapen afkomstig is en de stof op de eilanden zelf geweven werd.

Dag 6
’s Morgens een laatste fraaie route over het eiland en na een goede lunch begeven we ons naar de ferry die ons van Stornoway naar Ullapool vaart. Aan het einde van de middag komen we aan in Ullapool en rijden we naar het hotel voor deze nacht.

Dag 7
We verlaten de Highlands en rijden naar het Cairngorms National Park. Via de Old Militairy road, een van de mooiste wegen van de Highlands, rijden we naar het bekende en beroemde Gleneagles hotel, de favoriete hang-out van the rich and beautiful. Als je het toilet bezoekt, kom je hen vanzelf tegen, veel grootheden die in het hotel hebben geslapen, hangen namelijk met foto en naam aan de muur van de garderobe, inclusief Queen Elizabeth, die ooit in het hotel haar Koninklijke hoofd te slapen heeft gelegd. Ook Jackie Stewart, Sean Connery, Tina Turner, James Last, Madonna en Tony Joe White hebben er een dutje gedaan en/of een balletje geslagen. Hier brengen we onze laatste nacht in Schotland door.

Dag 8
Afscheid van Schotland. Via een laatste fraaie route naar Newcastle waar we ons aan het einde van de middag moeten melden voor de terugvaart naar IJmuiden.

Ben je geïnteresseerd in deze reis en wil je graag het volledige programma ontvangen, mail dan je naam en adres naar hetty@petrol-and-wine.nl, vermeld ook even met welke auto je graag zou deelnemen.

Er is plaats voor maximaal vijftien equipes (30 personen).
Heb je vragen? Bel met Hetty Louwaard op +31 651 126 482.

Pin It on Pinterest

Share This
× Wil je direct contact?