DSC_5868

Uitdagende wegen waarop het heerlijk sturen is, meer dan 1800 kilometer lang, door prachtige tot adembenemend mooie landschappen.

In 2012 hebben we Spanje voor de eerste keer op het programma gehad. Toen hebben we het noordoosten aangedaan. In 2014 zijn we vanuit Frankrijk vertrokken en hebben we Baskenland en de Riojastreek verkend. Wat was het daar schitterend sturen, daar was iedereen het over eens.

De trip begon ten zuiden van Bordeaux, in het luxueuze Les Sources de Caudalie, en van daaruit ging hij de Pyreneeën over, Baskenland in.
De binnenwegen van Spanje slingeren zodanig dat het lijkt alsof ze jou en je auto uitnodigen voor een dans. Het is fantastisch die invitatie aan te nemen, alle bochten aan jouw ideale lijn te rijgen en alle passen die bij snel rijden horen zo perfect uit te voeren dat de auto in een prachtige flow komt. Dat is het ware, snelle autorijden: vrij van abrupte bewegingen, plezierig voor je passagier en geweldig om te doen. Er werd voornamelijk over binnenwegen gereden, waar volop ruimte was om de auto’s uit te laten, die overigens van uitstekend kaliber waren.
Er reden meerdere 911’s, een Wiesmann, een M3, een Aston Martin, een Ford Mustang, een Ferrari F12berlinetta en een Lexus LFA mee. Ook de klassiekers ontbraken niet, hierbij ook 911’s en een prachtige Jaguar XK140.

De lokale wegen van Baskenland boden de enthousiaste stuurlieden heel veel, te meer omdat ze niet alleen uitdagend zijn, maar ook een goede kwaliteit asfalt bieden. Ze zijn keurig strak en vrij van gaten, maar ook goed aangelegd, met een radius die waar mogelijk constant is. Dat betekent dat je, als je mooie lijnen rijdt, maar één keer hoeft te sturen om een bocht volledig te nemen. Een genot voor de liefhebber.

Op de hoogvlakten was het zicht goed, waren de bochten veelal ruim en waren hogere snelheden goed mogelijkheden, tijdens de afdalingen en de klims lag het tempo lager, maar moest er flink gestuurd worden. In de dorpscaféetjes staan geen biljarttafels en geen gokautomaten, maar je wordt er gastvrij ontvangen voor een kop koffie met een sándwich Jamón, een smakelijke tortilla of overheerlijke gezouten sardientjes met een glas koele witte wijn.

Een van de hoogtepunten was het gebergte Los Picos de Europa, maar zeker ook het traject ten oosten van Pamplona, waar Jaguar geruime tijd geleden zijn F-type introduceerde, werd zeer gewaardeerd. Etappeplaatsen waren ondermeer Santander en Pamplona en ook Elciego, waar in het architectonisch befaamde hotel van wijnmaker Marques de Riscal overnacht werd.

De route door de binnenlanden van Spanje geeft je het heerlijke gevoel door een compleet eigen wereld te rijden, waarin autoliefhebbers en hun auto’s de hoofdrol mogen spelen. Het is een prachtige arena om de eigen vaardigheden en die van de auto te onderzoeken, te vervolmaken en te demonstreren.

Ook in 2015 hebben we een deel van Spanje (en Portugal) verkend. Zie het amusante verslag van een van de deelnemers onder het kopje ‘reisverslagen 2015’.  Als je door deze korte reisverslagen bent geïnspireerd, meld je dan aan voor de Petrol&WIne nieuwsbrief, dan word je automatisch op de hoogte gehouden van onze activiteiten. We zien je aanmelding met plezier tegemoet en mogelijk treffen elkaar op één van de vele mooie plekjes die het Europese continent voor jou en jouw auto in petto heeft.

[su_divider top=”no” divider_color=”#555″ size=”2″]

[pp_gallery gallery_id=”290″ width=”150″ height=”150″]

Pin It on Pinterest

Share This
× Wil je direct contact?